Will my phone work on the Fido network?

Reply
MVP
MVP

Will my phone work on the Fido network?

Hello,

 

Your device must be compatible with the Fido/Rogers network, which uses:

 

GSM ~ EDGE (2G) ~ on band 5 (850MHz) and/or band 2 (1900MHz)

UMTS or WCDMA ~ HSPA (3G) / HSPA+ (4G) ~ on band 5 (850 MHz) and/or band 2 (1900 MHz).

 

To access LTE network, the phone must be compatible with:

  • Band 4 (1700/2100 MHz) and/or
  • Band 7 (2600 MHz) and/or
  • Band 12 (700 MHz)

 

  The more compatible bands/frequencies a phone has, the greater likelihood of service. That said, the phone does not need to be compatible with all of the bands/frequencies in order for it to work with the Fido/Rogers networks. Access to the networks would depend on the bands/frequencies of the surrounding towers. Not all of the towers use all of the bands/frequencies.

 

  Hope this helps Smiley

 

Cheers

 



Accepted Solution

Re: Will my phone work on the Fido network?

Hello,

 

  Following acquisitions from the 2014 Canadian 700 MHz spectrum auction, Fido/Rogers now also operates band 12 (700 MHz) in some provinces.

 

Cheers

View solution in context
Flag this to a Moderator
Message 1 of 42
97,285 Views
MVP
MVP
Solution

Re: Will my phone work on the Fido network?

Hello,

 

  Following acquisitions from the 2014 Canadian 700 MHz spectrum auction, Fido/Rogers now also operates band 12 (700 MHz) in some provinces.

 

Cheers



Flag this to a Moderator
Message 2 of 42
70,493 Views
I'm a Participant Level 2 spice
I'm a Participant Level 2

Re: Will my phone work on the Fido network?

Is there an area map coverage for the different bands to share?

 

  • Band 4 (1700/2100 MHz) and/or
  • Band 7 (2600 MHz) and/or
  • Band 17 (700 MHz
Flag this to a Moderator
Message 3 of 42
69,911 Views
MVP
MVP

Re: Will my phone work on the Fido network?


@spice wrote:

Is there an area map coverage for the different bands to share?

 

  • Band 4 (1700/2100 MHz) and/or
  • Band 7 (2600 MHz) and/or
  • Band 17 (700 MHz

 

Hello Spice,

 

  Welcome to the forums!

 

  There are some sites which show the location and bands/frequencies of the cell towers. I tend to use this site. While I can't vouch for its accuracy, it does seem to be fairly up-to-date. Unfortunately, it does not show the 700 MHz locations. Hopefully it will be updated with that information soon.

 

 

  Hope this helps Smiley

 

Cheers



Flag this to a Moderator
Message 4 of 42
69,907 Views
I'm a Participant Level 1 manntonio
I'm a Participant Level 1

Re: Will my phone work on the Fido network?

Hello, new at this forum thing--- I'm using my cousin's galaxy S5 from Verizon. I bought it from her while up here on holidays this last Christmas. I'm giving it to my parents and they went to fido and it does not want to work as in no bars/signal. I've made sure it is not on the blacklis, and as far as I know verizon phones are not carrier locked. Any iDea why it won't work? Thank you in advance.
Flag this to a Moderator
Message 5 of 42
69,789 Views
MVP
MVP

Re: Will my phone work on the Fido network?


@manntonio wrote:
Hello, new at this forum thing--- I'm using my cousin's galaxy S5 from Verizon. I bought it from her while up here on holidays this last Christmas. I'm giving it to my parents and they went to fido and it does not want to work as in no bars/signal. I've made sure it is not on the blacklis, and as far as I know verizon phones are not carrier locked. Any iDea why it won't work? Thank you in advance.

 

Hello Manntonio,

 

  Welcome to the forums!

 

  According to the specifications listed here, the Verizon S5 (SM-G900V) is a CDMA-based phone but should have all of the compatible bands/frequencies for 2G and '3G'. However, there would only be one compatible band/frequency for LTE, band 4 (1700/2100 MHz).

 

  There have been difficulties trying to get Verizon phones to work on other networks (see here). First, had your cousin used the phone on the Verizon network? I had previously speculated that a phone needed to be activated on Verizon prior to being able to be used on other networks.

 

  Have you verified that the phone is set for GSM networks? Verizon's main network is CDMA and would not be compatible with GSM. Under Settings --> More networks --> Mobile networks --> Network mode, ensure the phone is set for GSM/HSPA/LTE (auto connect). If your setting is CDMA/GSM (auto) or similar, I would still change it to a setting without CDMA.

 

  You should also verify that the APN settings are correct. It should be using ltemobile.apn. You can verify the correct settings here, under How to configure Android device.

 

 Hope some of this helps Smiley

 

Cheers



Flag this to a Moderator
Message 6 of 42
69,780 Views
I'm a Participant Level 1 ks5
I'm a Participant Level 1

Re: Will my phone work on the Fido network?

Yes.
Flag this to a Moderator
Message 7 of 42
67,187 Views
MVP
MVP

Re: Will my phone work on the Fido network?


@Cawtau wrote:

Hello,

   

Your device must be compatible with the Fido/Rogers network, which uses:

 

GSM ~ EDGE (2G) ~ on band 5 (850MHz) and/or band 2 (1900MHz)

UMTS or WCDMA ~ HSPA (3G) / HSPA+ (4G) ~ on band 5 (850 MHz) and/or band 2 (1900 MHz).

 

To access LTE network, the phone must be compatible with:

  • Band 4 (1700/2100 MHz) and/or
  • Band 7 (2600 MHz) and/or
  • Band 17 (700 MHz)

 

  The more compatible bands/frequencies a phone has, the greater likelihood of service. That said, the phone does not need to be compatible with all of the bands/frequencies in order for it to work with the Fido/Rogers networks. Access to the networks would depend on the bands/frequencies of the surrounding towers. Not all of the towers use all of the bands/frequencies.

 

  Hope this helps Smiley

 

Cheers


Hello,

 

  My apologies for neglecting to include Advanced Wireless Services (AWS) as another designation for band 4.

 

To access LTE network, the phone must be compatible with:

  • Band 4 (1700/2100 MHz; AWS) and/or
  • Band 7 (2600 MHz) and/or
  • Band 12 (700 MHz) and/or
  • Band 17 (700 MHz) 

 

Cheers



Flag this to a Moderator
Message 8 of 42
67,071 Views
MVP
MVP

Re: Will my phone work on the Fido network?


@Cawtau wrote:

...

  There are some sites which show the location and bands/frequencies of the cell towers. I tend to use this site. While I can't vouch for its accuracy, it does seem to be fairly up-to-date. Unfortunately, it does not show the 700 MHz locations. Hopefully it will be updated with that information soon.

 

 

  ...


  Hello,

 

  That cellular tower mapping site has now been updated to include 700 MHz locations.

 

Cheers



Flag this to a Moderator
Message 9 of 42
67,069 Views
I'm a Participant Level 1 ryanwang
I'm a Participant Level 1

Re: Will my phone work on the Fido network?

Hi:

    my phone has LET, but i cannot use LET here.

the bands are:

TD-LTE: 1990/2300/2600 MHz;

LTE FDD: 1800/2100/2600MHz;

 

 

and also i had tried to set up letmoble.apn on my phone, I still just have 3G, not 4G.

Flag this to a Moderator
Message 10 of 42
62,856 Views
MVP
MVP

Re: Will my phone work on the Fido network?


@ryanwang wrote:

Hi:

    my phone has LET, but i cannot use LET here.

the bands are:

TD-LTE: 1990/2300/2600 MHz;

LTE FDD: 1800/2100/2600MHz;

 

 

and also i had tried to set up letmoble.apn on my phone, I still just have 3G, not 4G.


Hello Ryanwang,

 

  Welcome to the community!

 

  What phone do you have? Judging by those specifications, that phone has only one of the compatible bands/frequencies for LTE, band 7 or 2600 MHz. While the phone should be able to access the LTE network, coverage would depend on the bands/frequencies of the surrounding towers. Have you verified your location has towers with 2600 MHz using the link posted above?

 

  You are correct in that the phone should be using ltemobile.apn (assuming spelling error in your post above). Though not specified, you might consider setting the IP type to IPv4. That change has helped some members with their issues.

 

  Have you verified the network mode on your phone is set to LTE/WCDMA/GSM auto? You may have to do so using codes, as this community user did here. Your particular phone may or may not have its own set of codes so you might search for the codes specific to your phone or manufacturer.

 

  Have you enabled roaming? Some phones from abroad think they are roaming when they are outside of their expected areas even though they use local SIMs.

 

  Do you have one of the newer SIMs or is it an old SIM? If it's an older one, have you verified it is capable of LTE?

 

  Hope this helps Smiley

 

Cheers



Flag this to a Moderator
Message 11 of 42
23,948 Views
I'm a Participant Level 1 Zak2007
I'm a Participant Level 1

Re: Will my phone work on the Fido network?

Hi,

 

Will the Xiaomi Redmi Pro work with the FIDO LTE Network ?

  The phone currently work with the following frequencies : 

  • Networking:2G GSM:900/1800/1900MHz, CDMA: BC0
  • 3G WCDMA:850/900/1900/2100MHz, TD-SCDMA: B34/39; EVDO:BC0
  • 4G FDD-LTE:850/900/1800/2100/2600MHz, TDD-LTE: 38/39/40/41MHz
Flag this to a Moderator
Message 12 of 42
23,671 Views
Moderator
Moderator

Re: Will my phone work on the Fido network?

Hey @Zak2007

 

I moved your post to this thread as it will answer your question Smiley .

 

Don't hesitate if there's anything else !



Flag this to a Moderator
Message 13 of 42
23,668 Views
MVP
MVP

Re: Will my phone work on the Fido network?


@Zak2007 wrote:

Hi,

 

Will the Xiaomi Redmi Pro work with the FIDO LTE Network ?

  The phone currently work with the following frequencies : 

  • Networking:2G GSM:900/1800/1900MHz, CDMA: BC0
  • 3G WCDMA:850/900/1900/2100MHz, TD-SCDMA: B34/39; EVDO:BC0
  • 4G FDD-LTE:850/900/1800/2100/2600MHz, TDD-LTE: 38/39/40/41MHz

Hello Zak2007,

 

  Welcome to the community!

 

  Judging by those specifications, that phone would only have one of the compatible bands/frequencies for 2G. On the other hand, that phone has both of the compatible bands/frequencies for '3G'. With regards to LTE, that phone has only one of the compatible bands/frequencies. I understand 2100 MHz is listed, however, that likely refers to band 1 rather than the compatible band 4 (1700/2100 MHz). You can verify the compatible bands/frequencies here. While the phone should work on the 2G and LTE networks, coverage would depend on the bands/frequencies of your surrounding towers. You can get an idea of your surrounding towers here

 

Hope this helps Smiley

 

Cheers



Flag this to a Moderator
Message 14 of 42
23,660 Views
I'm a Participant Level 2 006
I'm a Participant Level 2

Re: Will my phone work on the Fido network?

I'm considering an eBay purchase of a Verizon unlocked Moto Z Play. Will it work with Fido guaranteed full network access? I believe it will being an unlocked version plus listed specs but I just want to be 100% sure since things can change in an instant, you never know. Plus it's crossing the border.
Flag this to a Moderator
Message 15 of 42
22,881 Views